ANDROID TUDÁSTÁR A-tól Z-ig

Megosztás

Rövid Android-szótár (főleg S2 felhasználóknak)

= Nyitó gondolat =

Az alapfogalmak és rövidítések jelentésének megértése és helyes használata fontos dolog, ezért született meg ez a gyűjtemény. Sok szakmai fórumban “rossz szemmel fognak nézni” ha elírod vagy helytelenül használod a kifejezéseket (idézek: “costom rom”, “wippelni”, “pitel rotolni”), de ami fontosabb: az okostelefon tönkremeneteléhez vezethet az, ha az alapfogalmak ismerete nélkül áll neki valaki “mókolni”! (Ugyanis ilyen esetekben “vakon” cselekszik a “hiányos tudású” felhasználó)
Remélem ez a szó- és fogalomtár segít a homályos dolgok megértésében azoknak, akik az Android rendszer megértésén fáradoznak.

A fogalmak, rövidítések ábécé rendben vannak, javasolt a böngésző keresőjének (Ctrl+F) használata.

= Alapfogalmak =

Android Open Source Project (AOSP): A Google által kiadott Android forráskód. Bárki által letölthető és fordítható. Bizonyos “custom rom”-ok ezt a forrást veszik alapul. (Például az AOKP) Lásd még: AOKP, CyanogenMod

Android Open Kang Project (AOKP): Széles körben kedvelt “custom rom” disztribúció számos Androidos készülékre.

apk: Az android alkalmazások kiterjesztése. (Felfogható úgy mint egy exe fájl windows esetében) Az apk-k első futtatáskor települnek a telefonra (de el is tárolódnak a rendszerben)

brick: Angol szó, jelentése: tégla. Akkor használatos mikor (szegény) telefonunk nem kapcsol be, és sem a recovery, sem pedig a download mód nem érhető el. Ekkor jóformán téglaként funkcionál a készülék. Ilyenkor az egyetlen mód a telefon belseje és a külvilág közti kapcsolat létesítésére a JTAG. Lásd még: JTAG

CF root (kernel): ChainFire (szoftverfejlesztő) által készített kernel, melynek használatával root jogra tehetünk szert, azaz “cf root kernellel rootolhatunk”. (A CF-root kernelt Odinban a PDA részhez kell betallózni.) Lásd még: Odin, kernel

ClockWorkMod (CWM recovery): Gyakorlatilag a gyári recovery mód feltúrbózása / kicserélése. Ugyanúgy [power + home + hang_fel] gombokkal érhető el, jóval több művelet érhető el benne. (Lásd még: recovery)

code: A ROM része, (tar fájl, Odinban a PDA részhez kell betallózni), az android rendszert (kernelt is) tartalmazza (illetve a hozzá kapcsolódó alkalmazásokat). Lásd még: Odin, ROM, CF root

csc (a Customer Specific Customization rövidítése): A ROM része, (tar fájl, Odinban a CSC részhez kell betallózni), ez a telekommunikációs hálózatokhoz való csatlakozáshoz szükséges adatokat, valamint régió- és nyelvspecifikus alkalmazásokat tartalmaz. Lásd még: Odin, ROM

custom: (vagy customized) Angol szó, jelentése: személyre szabott. Olyan jelző, mely kifejezi, hogy az adott dolog eltér a gyári / eredeti verziótól. Például a “custom rom” azt jelenti, hogy az adott rom-ban módosítások történtek (ez lehet alkalmazások eltávolítása / hozzáadása, felület témázása, stb.)

Custom Binary Counter: Avagy a “számláló”. Azt mutatja meg, hogy hány alkalommal kapott nem-gyári ROM-ot a telefon. (Ha nem 0 az értéke, az a garancia megvonásával járhat!) A download módban látható a számláló állása. (Lásd: download mód-nál szereplő képen fenn)

CWM (alkalmazás): ChainFire (szoftverfejlesztő az XDA-n) által készített alkalmazás, mellyben a cwm recovery-ben elérhető műveletek (egy része) végezhetők el. (pl. backup, restore) (Lásd még: CWM recovery)

CyanogenMod: Széles körben kedvelt “custom rom” disztribúció számos Androidos készülékre.

Dalvik cache: A rendszer egyik gyorsítótára (cache-e) melyben az apk fájlok optimalizált verziója található. Ennek segítségével az alkalmazások gyorsabban töltődnek be, illetve gyorsabban futtathatók. Bizonyos műveletek után célszerű a Dalvik cache-t wipe-olni (üríteni). Lásd még: CWM, wipe

deodexed (apk): A gyári alkalmazások apk fájljai (legtöbb esetben) ún. “odexed” apk-k. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás egy része (a classes.dex fájl) ki van szedve az apk-ból és egy külön fájlban, optimalizálva (az odex-ben) szerepel. A deodexelés során ez a fájl visszakerül az apk fájlba, így az alkalmazás egésze egyetlen apk fájlban lesz. Ennek előnye, hogy könnyebb módosítani (témázni) az apk-kat. Lásd még: odexed (apk), apk, leírás a dex fájlról

deodexed (ROM): Ha egy adott “custom” ROM-ban az alkalmazásokat (apk-kat) deodexelik, akkor azt a ROM-ot deodexed ROM-nak nevezzük. Ennek előnye, hogy könnyebben módosíthatók az egyes alkalmazások. Lásd még: deodexed(apk), ROM

download mód (másnéven Odin mód): Kikapcsolt állapotban a [power + home + hang_le] gombok nyomva tartásával érhető el, ebben az üzemmódban lehet új romot “letölteni” a telefonra (megj: a billentyűkombináció könnyen megjegyezhető: download => letöltés => hangerő le!) (Lásd még: Odin, root, rootolás)

EFS: A telefonon található, fontos információkat tartalmazó partíció. Mindenképpen ajánlott elmenteni a rendszer /efs mappáját a számítógépre (mielőtt másik ROM-ot telepítünk). (Csak a példa kedvéért, az efs mappa segítségével visszaállítható az IMEI számunk, ha az valamilyen nem kívánt okból eltűnt.)

JIG: A JIG egy egyszerű USB csatlakozóval ellátott áramkör, mely segítségével a “download mód” gyári állapotba állítható vissza (azaz “reset”-elhető). Ezzel az ún. “custom binary” számláló kinullázható.

JTAG: (A Joint Test Action Group rövidítése) Egyfajta standard teszt port és architektúra, mely segítségével kapcsolatot teremthetünk a telefon belseje és a külvilág közt. Szervizeléskor használatos: Videó a JTAG-gel való szervizelésről

kernel: A rendszer “magja”, az alkalmazások és a hardverelemek közt levő “híd”

KIES: A Samsung gyári szoftvere mely segítségével szinkronizálhatjuk a telefonon és számítógépen levő tartalmakat (média, kontaktok, sms, stb.), illetve frissíthetjük a telefon szoftverét. A KIES szoftverfrissítési képességei sajnos “limitáltak” (nincs például lehetőség ICS-ről GB-re visszaállni), valamint sok esetben előfordult sikertelen frissítés, mely a telefon végleges / ideiglenes károsodásához vezetett. (Lásd: prohardver S2 fórum)

modem: A ROM része, (tar fájl, Odinban a PHONE részhez kell betallózni), a vezeték nélküli eszközök firmware-ét tartalmazza, a WiFi, bluetooth, 2G/3G/GSM kapcsolatok működését befolyásolja. Lásd még: Odin, ROM

odexed (apk): A gyári alkalmazások apk fájljai (legtöbb esetben) odexed apk-k. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás egy része (a classes.dex fájl avagy a Dalvik cache-ben szereplő rész) ki van szedve az apk-ból és egy külön fájlban, optimalizálva (az odex-ben) szerepel. Az odex fájl segítségével az alkalmazások egy része előre betölthető, így a boot-olás gyorsabb. Hátránya, hogy az alkalmazások nehezebben módosíthatók, hiszen az apk egy része egy külön fájlban található. Lásd még: odexed (apk)

Odin: A Samsung szervizekben használt szoftver, mely segítségével új ROM telepíthető a telefonra. Komplikáltabb esetben az új rom 3+1 fájlból áll. Ezek a “code”, “modem”, “csc” és “pit” fájlok. Lásd még: code, modem, csc, pit.

pit: (pit fájl, Odinban a PIT részhez lehet betallózni) A telefon belső adattárolójának partícióit, illetve azok elrendezését határozza meg. Lásd még: Odin

recovery mód <3e> (visszaállítási / karbantartási mód): Kikapcsolt állapotban a [power + home + hang_fel] gombok nyomva tartásával érhető el, ebben az üzemmódban karbantartási műveletek érhetőek el.

ROM: A telefon működéséhez szükséges fájlok összessége (az operációs rendszer elemei, készülékspecifikus driverek, gyári alkalmazások, stb.) A romokhoz tartozó rövidítéseket lásd a rövidítések szekcióban!

root: (“root” angol szó jelentése “gyökér”) A “root jog” vagy “superuser jog” azt jelenti, hogy elérhetjük (módosíthatjuk) a telefon gyökérkönyvtárát (és az abban levő fájlokat), egyfajta rendszergazda szintű jogosultság.

rootolás: Az a folyamat, melynek után rendelkezünk “root” joggal. A “rootolás” után tipikusan találunk majd egy “superuser” nevű alkalmazást, mely segítségével a telefonon található alkalmazások számára biztosíthatjuk vagy megtagadhatjuk a “root” jogot.

stock: (vagy official) Angol szó, jelentése: gyári (hivatalos). Olyan jelző, mely kifejezi, hogy az adott dolog (pl rom) gyári, módosítatlan.

wipe: Angol szó, jelentése törölni (ige: to wipe) vagy törlés (fn: wipe). A recoveryben megtalálható műveletek egy része ún. wipe művelet, mellyel a telefon bizonyos partícióit takaríthatjuk ki. Lásd még: CWM, Dalvik cache

= Rövidítések =

ADB: Az “Android Debug Bridge” rövidítése. Az ADB egy olyan szoftveres eszköz, mely segítségével a számítógépről kommunikálhatunk a telefonnal (USB kapcsolaton keresztül).

AMOLED: Az “Active Matrix Organic Light Emitting Diode” rövidítése. Az AMOLED technológiával készült kijelzőkre a nagyon élénk (már már túlszaturált) színek, tökéletes fekete jellemző. Sajnos a technológiára ugyancsak jellemző az ún. beégés, melynek köszönhetően bizonyos részeken (pl. a statusbar-on) halványan láthatóak maradnak a sok ideig látható tartalmak (pl. az akku töltöttség ikonja)

AOSP: Az “Android Open Source Project” rövidítése, Lásd: Android Open Source Project

CM (vagy CM7, CM9, stb): A CyanogenMod rövidítése, Lásd: CyanogenMod

CWM (vagy CWMR): A ClockWorkMod Recovery rövidítése, Lásd: ClockWorkMod

GB: A “Gingerbread”, azaz az Android 2.3-as verziójának rövidítése.

ICS: Az “Ice Cream Sandwich”, azaz az Android 4.0-ás verziójának rövidítése.

JB: A “Jelly Bean”, azaz az Android 4.1-es verziójának rövidítése.

KI4, LQ5, LP7, stb: A Samsung gyári ROM-jainak “rendszáma”. Egy ilyen kód egyértelműen meghatározza az Android verziót is. (Viszont ez fordítva nem igaz). Az LQ5 például egy július elején kiadott 4.0.4-es (ICS) rom.

lwp: Az angol “live wallpaper”, azaz az élő háttérkép rövidítése.

NFC: A “Near-field communication” rövidítése. Az NFC egy rövidtávú vezeték nélküli kommunikációs szabvány.

OTA: Az “Over the Air” rövidítése, azaz adatmozgatás a “levegőn” keresztül. Az OTA frissítés azt jelenti, hogy számítógép nélkül (csak vezeték nélküli hálózaton keresztül) frissítünk.

su: A “superuser” rövidítése, a “root” jog szinonimája. Lásd: root

TW: A “TouchWiz” rövidítése, a Samsung saját felhasználói felülete.

Utóirat: Bármilyen észrevételt / kritikát örömmel fogadok.
Források: xda-developers.com, androidcentral.com, wikipedia, logout.hu.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..